Betoog by Cristel van Zunderd

Een aantal malen per dag wandel ik door het bos bij Best. Richting het Langven, het Joe Mann en een enkele keer naar het Oude Meer aan de andere kant van de weg nabij Son. Het fijne van wandelen is dat je in vergelijking tot bijvoorbeeld fietsen, een brommer berijden of per auto je voortbewegen, je veel meer oog hebt voor wat er in je directe omgeving allemaal gebeurt. Ik wandel vaak samen met mijn hond. En we komen vanalles tegen. We zien het bos langzaam haar blad verliezen in de herfst, en zoals nu in de lente elke dag de natuur weer meer tot haar volle wasdom komen.  Er zijn veel konijntjes, de laatste tijd (weer) herten, zelfs in de buurt van de scouting en het bos parallel aan de A2. Laatst spotte ik een enorm grote roofvogel,  die nu ook in het bos woont, en wanneer ik het bos inloop vaak even vanuit de lucht polshoogte komt nemen, wat voor een vlees we in de kuip hebben zeg maar. Hij concludeert waarschijnlijk dat we een veel te grote prooi zullen zijn voor hem en vliegt vervolgens weer terug het bos in. Net voorbij de brug over de A2 word ik vaak al begroet door verschillende roodborstjes. Zij zijn erg nieuwgierig. Verderop, bij het ven, hoor je veel kikkers kwaken, ‘s middags geven de krekels er uitgebreide concerten, zie je eekhoorntjes van de ene naar de andere boom springen, hoor je een specht die aan het werk is, een vlaamse gaai komt even kijken. Prachtig. Zoveel leven, zoveel bewoners in het bos!

We vinden ook veel zwerfvuil, heel erg veel zwerfvuil langs de paden, tussen de struiken en in het gras.  Laatst vonden wij een enorme hoeveelheid plastic zakken. Deze waren gevuld met lege bierflessen, wijnflessen, blikjes. Zomaar aan een bospad. Ook volle afvalzakken drijvend in de sloten. Recent liepen we ‘s ochtends tegen de zojuist gevonden 150 vaten drugsafval aan, de politie was net bezig de plek af te zetten met linten. In het bos zie ik ook wel eens een vrouw, die het door andere mensen op de paden en in de struiken achtergelaten afval vrijwillig en op eigen gelegenheid opruimt, iets wat ik heel erg nobel vind. Al vroeg in december is het bos, vooral vooraan vanuit Best gezien bij omgeving scouting en omgeving Schietbaanlaan, een geliefde plek om vuurwerk af te steken. Mijn hond durft dan het bos niet meer in. Zij die het afsteken, laten hun troep gewoon achter, je vindt er daarna pijltjes, vuurwerkverpakkingen en afgestoken rotjes, her en der verspreid over de paden, in de bosjes. In dat gedeelte van het bos wonen een aantal uilen, heb ik mij laten vertellen. 

Op zondagochtend zijn er in het bos mensen met hun crossmotoren te vinden die met volle vaart over de paden en door het bos rijden.  In het weekeinde is het daarmee extra oppassen geblazen. Het bos is (voornamelijk ook dan) tevens een populaire plek om mountainbike routes te rijden. Over de uitgezette paden en vaak ook over de voetgangerspaden komen de fietsers op hoge snelheden opeens achter je langs gefietst, van opzij of rijden ze je tegemoet. In hun eentje, in koppels, regelmatig in groepjes. De meesten houden rekening met de voetgangers, sommigen van hen niet. Vorig weekeinde was er een fietsvereniging uit een naburig dorp die een deel van een mountainbike tocht had uitgezet in het bos van Best en de ruim 400 deelnemers zag je overal over de (voet) paden rijden. Daarnaast worden er ook hardloopwedstrijden georganiseerd in de weekeinden. Afgelopen Koningsdag liep ik bij het Langven en daar was duidelijk te horen dat er bij Aquabest een evenement was. De muziek was zó luid; enorme dreunende baspartijen en deze waren  zelfs voelbaar; de grond dreunde en trilde bij het ven. 

Ik ontmoet in het bos allerlei mensen; eenzame wandelaars, groepjes wandelaars, hobby fotografen, mensen met kinderen, mensen met honden. En deze honden lopen vaak los. Het bos is erg populair om met je hond te gaan wandelen. Het café in het bos is een geliefde startplek waar honden heel vriendelijk worden onthaald met drinkbakken en mensen met elkaar afspreken om vanuit daar hun wandeling te starten. Mensen komen met hun huisdier overal vandaan; Best, Sint -Oedenrode, Son, Eindhoven. Heel vaak spelen deze honden met elkaar en lopen daarna door, achter hun baasjes aan. Een enkele keer ontmoet ik een man of vrouw die zijn of haar hond kwijt is; waarschijnlijk heeft de hond iets geroken en gaat op eigen onderzoek uit. Incidenteel hoor ik van een voorbijganger die gehoord heeft dat een hond achter wild zou zijn aangerend. Ik heb dat echter nog nooit zelf gezien. En ja, ik ken wel de foto’s van recente incidenten in de bossen van Valkenswaard en Tilburg waar herten zijn doodgebeten door honden. Heel naar. Maar de meeste honden doen dit niet, net zoals de meeste automobilisten ook geen herten aanrijden op de wegen rondom de bossen. Er wonen talloze dieren, planten en bomen in het bos. Mensen zijn er op hun beurt graag te gast om uiteenlopende individuele redenen: fietsen, moutainbiken, crossen met de motor, de hond te laten uitrennen/ spelen, afval te dumpen, vuurwerk af te steken, muziekfestivals te bezoeken, voor de rust, de natuur, ontmoetingen, hutten bouwen, picknicken, je te bezinnen en om afspraken te maken. 

Een hond mag je niet laten loslopen in het bos in Best. Doet je dat toch, dan heb je de kans om een boete te krijgen van 104 €. Vele mensen zijn dus volgens de wet dagelijks in overtreding.Er is kennelijk wel veel behoefte om lange wandelingen te maken met de hond waarin zowel de eigenaar als de hond zich vrij kan bewegen, uit te rennen, samen te spelen.Maar het mag het niet. Mijn vraag is wat de rechten zijn van een hond in deze hele kwestie. Daar wordt helemaal niet bij stilgestaan. Zij zijn, net als alle andere dieren in dit land, ‘dingen’. Zij hebben geen inspraak in de politieke beslissingen die hun levens betreffen, of in het beleid dat hun bewegingsvrijheid bepaalt. Zoals het losloopverbod in deze. Honden rennen graag en vinden het fijn om met soortgenoten te spelen, willen graag volop en vrij bewegen, net zoals wij, mensen dat willen; de moutainbikers, fietsers, wandelaars, ruiters met hun paarden, joggers, spelende kinderen, etc. Zij zullen allen vinden dat zij daar recht op hebben. En wij delen samen met alle andere dieren, deze planeet, en dit geval, dit bos. Waar is het recht van de hond?

Onlangs verscheen er in de media (ik vond het bericht op de Best anders pagina op Facebook) een extra waarschuwing.  Wanneer je met een hond onaangelijnd aan het wandelen bent, zul je beboet worden. Ik begrijp de uiteenzetting en het doden en het opjagen van andere dieren door honden in de bossen is onacceptabel. Echter wordt er in dit stuk geschreven alsof alle honden dat zouden doen. Dat is niet zo. En dat zij sporen zouden achterlaten, dat doen wij ook. Dat zij de rust zouden verstoren. Ik lees dat de natuur extra behoefte heeft aan rust tijdens het broedseizoen en dat begrijp ik. Echter schijnbaar niet tijdens evenementen op Aquabest, zoals tijdens Koningsdag en er wordt nergens gesproken over de gevolgen van de rust in het bos bij het gebruik van het bos door de overige recreanten; de fietsers, paarden, crossmotoren, hardlopers, pratende wandelaars, spelende kinderen, vuurwerkafstekers. Met andere woorden: deze publicatie/ waarschuwing impliceert dat alleen de hond de oorzaak is van de verstoring van rust en hij dieren dood. Dat is niet waar. 

Ik wil dan ook graag in contact komen met hondenbezitters die er net zo over denken als ik.  Die graag met hun hond wandelen in het bos. Met mensen en hun honden die zich netjes gedragen (honden blijven op de paden, luisteren, springen niet tegen andere mensen op, uitwerpselen worden opgeruimd, etc). Samen kunnen we pleiten voor een genuanceerdere benadering van honden en hun eigenaren. Het huidige beleid dient verder besproken te worden. Hoe gaan we met zijn allen op een verantwoorde manier om met het bos, waar we met zovelen van genieten, rekening houdend met elkaar, zonder de hond af te schilderen als de boosdoener, maar hem zien als een volwaardige medebewoner van deze planeet en die in de meeste gevallen een erg geliefde, waardevolle huisgenoot is, zorgt voor vele vrolijke ontmoetingen en dat mensen erop uitgaan. Een hond die volop mee kan en mag genieten van het wandelen in het bos.

Kennelijk zijn wij met velen en hoor ik u graag.